99 Suburban issues

NathanC

New member
Joined
Feb 22, 2021
Messages
6
Reaction score
0
Points
1
Having a few issues with my 99 K1500. When I bought it I drove 3 hours back home with zero issues. First issue I had after a few days of having it was the battery was draining while sitting. Battery has since been replaced and the issue still exists. Second issue is it cranks but doesn’t start. Cranks like a champ but doesn’t hit for some reason. I’m still learning about these beasts and would love some help. Thanks!
 

zora

Staff member
Joined
Apr 24, 2012
Messages
4,191
Reaction score
51
Points
48
After you replaced the battery did the security light come on solid when trying to start?
Did you check the charging system before replacing the battery?
 

NathanC

New member
Joined
Feb 22, 2021
Messages
6
Reaction score
0
Points
1
After you replaced the battery did the security light come on solid when trying to start?
Did you check the charging system before replacing the battery?
Didn’t notice the security light. Will check that ASAP. Alternator did get replaced. Pulling correct power when I checked it with a multimeter
 

zora

Staff member
Joined
Apr 24, 2012
Messages
4,191
Reaction score
51
Points
48
If you are sure the battery and alternator are good you need to use your multimeter to test for a parasitic drain.
 

Twin_Flyer

New member
Joined
Feb 24, 2021
Messages
6
Reaction score
0
Points
1
Did you check for spark? Do you hear the fuel pump for a few seconds when the key is first turned on?

Check for any blown fuses?
 

NathanC

New member
Joined
Feb 22, 2021
Messages
6
Reaction score
0
Points
1
Did you check for spark? Do you hear the fuel pump for a few seconds when the key is first turned on?

Check for any blown fuses?
Fuses are all good. Haven’t checked spark yet but changing plugs and wires next paycheck so I’ll check then. Did not notice fuel pump engaging, will be checking that soon as well
 

zora

Staff member
Joined
Apr 24, 2012
Messages
4,191
Reaction score
51
Points
48
You never answered the question about the security light?
 
G

G-976737

Having a few issues with my 99 K1500. When I bought it I drove 3 hours back home with zero issues. First issue I had after a few days of having it was the battery was draining while sitting. Battery has since been replaced and the issue still exists. Second issue is it cranks but doesn’t start. Cranks like a champ but doesn’t hit for some reason. I’m still learning about these beasts and would love some help. Thanks!
Similar issue. Alternator was draining battery when vehicle off. Charge battery & unplug alternator, see if battery now holds charge.
 

NathanC

New member
Joined
Feb 22, 2021
Messages
6
Reaction score
0
Points
1
Just checked to see if there was a security light and it’s not on. I hear the fuel pump prime but I’m still going to check pressure and change the fuel filter as well
 

XL Overlander

New member
Joined
Jun 8, 2021
Messages
1
Reaction score
0
Points
1
Location
New Mexico
Mine had a notorious crank but no start. It was the security system malfunctioning. Solutions: get a new key
Disconnect battery for ten minutes

word of advice.
If you decide to replace the fuel pump, only use AC delco.
 

tiktok4321

New member
Joined
Mar 20, 2017
Messages
9
Reaction score
0
Points
1
Age
49
If it started and you were able to get it home, then I wonder why it would give you issues later. We have a similar issue with our '04, and it's definitely the fuel pump. But we've managed to always get it to start by the 2nd or 3rd crank. We crank for a quick second, listen for the fuel pump to stop (yes, even though it's bad, it still runs a spell), crank again, and voila.
 
Top